22 Following
morvan

morvan

Currently reading

Paper Towns
John Green
To Kill a Mockingbird
Harper Lee
The Aquariums of Pyongyang: Ten Years in the North Korean Gulag - Kang Chol-Hwan, Pierre Rigoulot Η ιστορία του συγγραφέα είναι απίστευτη.
Όμως τελικά έτσι όπως είναι στημένο το βιβλίο σε μεταφέρει μεν πολύ ικανοποιητικά στο κλίμα της Β. Κορέας κατά την περίοδο της ιστορίας, χωρίς όμως να έχει να προσθέσει τίποτα άλλο από όσα ήδη γνωρίζουμε.
Όταν δε, ξεκινάς το βιβλίο με μια εισαγωγή ύμνο στον Bush, που εκστασιασμένος ο συγγραφέας, γνώρισε μετά την εμπορική επιτυχία του βιβλίου του, διαβάζεις το βιβλίο με φίλτρο ενός χωρίς αμφιβολία ταλαιπωρημένου, πλην όμως "περιορισμένου" συγγραφέα. Το επίπεδο συγγραφής γυμνασιακό, χωρίς να ενοχλεί όμως. Πάντως η ιστορία επαναλαμβάνω είναι απίθανη και αν κάποιος δεν ξέρει τι (ΑΠΊΣΤΕΥΤΟ) συμβαίνει στη Β.Κορέα, είναι μια καλή αφορμή να μάθει.
Lexicon - Max Barry Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.
Η πλοκή είναι σφιχτή κινηματογραφική.
Οι χαρακτήρες υπαρκτοί.
Επί πλέον σε προβληματίζει αρκετά, χωρίς να το περιμένεις από ένα thriller. Πολύ καλό.
The 5th Wave - Rick Yancey O Yancey γράφει καλά και ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν έχει κάτι ιδιαίτερο, για το είδος τους βιβλίου είναι απόλυτα αποτελεσματική.
Οι περιγραφές χαρακτήρων του είναι ικανοποιητικές.
Η πλοκή τους βιβλίου από ενδιαφέρουσα έως πολύ ενδιαφέρουσα, σε κρατά σίγουρα σε αγωνία εξέλιξης. Σαν γενικό περίγραμμα (χαρακτήρων - πλοκής) θυμίζει αρκετά το Hunger Games, που είναι για μένα και το πιο αρνητικό σημείο του βιβλίου.
Από τη μέση και ύστερα, με κούρασε λίγο, αλλά πλησιάζοντας προς το τέλος βρήκε ξανά τους ρυθμούς του, κλείνοντας όσα θέματα έπρεπε, και αφήνοντας ανοιχτά τόσα ώστε να θες οπωσδήποτε να διαβάσεις τη συνέχεια.
Night Soldiers - Alan Furst Εντυπωσιακά ζωντανή και λεπτομερής απεικόνιση μιας πολύ ενδιαφέρουσας περιόδου και των τότε πολιτικών γεγονότων και ισορροπιών.
Πολύ καλή και ενδιαφέρουσα γραφή, στρωτή, περιγραφική και ιδιαίτερη όσο πρέπει, χωρίς να κουράζει. Ο Furst είναι αναμφισβήτητα εξαιρετικός στο να περιγράφει ολοζώντανα σκηνές και καταστάσεις.
Σχετικά καλή σκιαγράφηση χαρακτήρων: χωρίς να θέλει(?) να αποτελεί το βιβλίο του ένα ψυχογράφημα χαρακτήρων, ο Alan Furst κατορθώνει να δώσει κάποιες διαστάσεις στους χαρακτήρες του.
Με αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο.
Όμως,
Η πληθώρα χαρακτήρων που ενώ όταν εμφανίζονται περιγράφονται αναλυτικά, στη συνέχεια εξαφανίζονται ή εμφανίζονται σε κάποιο άλλο σημείο, χωρίς ιδιαίτερη σύνδεση με τα προηγούμενα.
Και κυρίως,
Η απουσία κεντρικής πλοκής : Διάφορες ιστορίες ακολουθούν η μία την άλλη, χωρίς να συμμετέχουν σε κοινή πλοκή. Ο μόνος κοινός συνδετικός άξονας πλοκής (ας πούμε) είναι η εξιστόρηση της ζωής του κεντρικού ήρωα Khristo Stoianev, ο οποίος βρέθηκε σε διάφορα σημεία της Ευρώπης την περίοδο 1934–45. Πέραν τούτου θα μπορούσαμε αν μιλάμε για μικρές ιστορίες εντελώς ασύνδετες μεταξύ τους. Τόσο ασύνδετες όμως, που από τη μέση και ύστερα με κούρασε τόσο η απουσία πλοκής που ήθελα να το παρατήσω, κάτι που και δεν κάνω ποτέ, αλλά και ειλικρινά είχε τόσο εξαιρετικά στοιχεία που αισθανόμουν "ενοχές" να το αφήσω ...
Κρίμα, γιατί θα μπορούσε να ήταν άνετα ένα βιβλίο 5/5.
Best Kept Secret - Jeffrey Archer Μου αρέσουν οι χαρακτήρες της σειράς.
Το 1ο μισό έδειχνε να ήταν πολύ καλύτερο από το επιεικώς μέτριο The Sins of the Father, στη συνέχεια όμως έκανε τρελή κοιλιά.
Άσε που τον καμβά του ιστορικού μυθιστορήματος (που ήταν βασικό συστατικό στοιχείο στο πρώτο βιβλίο της σειράς) τον έχει παραμερίσει σε ρόλο κομπάρσου. Αν δεν ήταν καλό το 1ο μέρος θα βαθμολογούσα χαμηλότερα...
Me Before You - Jojo Moyes Μια δακρύβρεχτη ιστορία αγάπης, (σχεδόν) εκβιαστικά συναισθηματική.
Οι χαρακτήρες ιδανικά αγγελικοί.
Η εξέλιξη εξυπηρετεί ευλαβικά και αναμενόμενα τη δραματική κορύφωση.
Το τέλος αναμενόμενα λυτρωτικό (στο βαθμό που το είδος της ιστορίας επιτρέπει).
Με όλα αυτά θα μπορούσε να ήταν ένα βιβλίο "μπλιάχ".
Όμως,
Είναι καλογραμμένο.
Οι χαρακτήρες είναι ζωντανοί (μπορεί άμεμπτου ηθικής, πλην όμως ζωντανοί) και ανάγλυφοι (κύριοι και δευτερεύοντες).
Η (αναμενόμενη επαναλαμβάνω) πλοκή, δημιουργείται από ολοζώντανες σκηνές, διαλόγους και ρυθμούς "όσο πρέπει".
Η Moyes έχει χιούμορ και το χρησιμοποιεί.
Έτσι τελικά,
διαβάζεις ένα βιβλίο "εύκολο", που μέσα στις (γενικότερες) ευκολίες του, σε παρασύρει να προβληματιστείς με μια άλλη πιο απλοϊκή και μονοδιάστατη, ενδιαφέρουσα όμως προσέγγιση πάνω σε βασικά (δύσκολα) θέματα ζωής, όπως ο θάνατος, το εφήμερο της ζωής και της επιτυχίας, της σημασίας της ανωτερότητας των συναισθημάτων, της αναζήτησης της ουσίας στη ζωή, της δύναμης της προσπάθειας, κλπ.
Τουλάχιστον εμένα...
Ίσως γιατί δεν το περίμενα...
Life After Life - Kate Atkinson Σίγουρα ενδιαφέρον.
Σίγουρα πρωτότυπο θέμα.
Σίγουρα καλογραμμένο (σκηνές, διάλογοι, χαρακτήρες, απεικονίσεις, όλα καλοδουλεμένα).
Σίγουρα θετική η παρεμβολή αφορμών ευρύτερου προβληματισμού αξιών και ιστορικής εξέλιξης.
Σίγουρα σε εγκλωβίζει στη "δίνη" της "ζωής" της ηρωίδας.
Σίγουρα η "δίνη" αυτή κάπου αρχίζει να σε ζαλίζει να σε μπερδεύει και να σε κουράζει τελικά με τα διαρκεί μπρος πίσω της (σχεδόν) χαοτικής ιστορίας. Ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει εξελικτική πορεία στην πλοκή.
Σίγουρα τελικά άξιζε που το διάβασα.
The Kite Runner - Khaled Hosseini Εξαιρετικό σε όλα όσα επιδιώκει : γραφή, χαρακτήρες, πλοκή, θέμα, αναπαράσταση χώρων τόπων και ιστορικού περιγράμματος.
Η ιστορία είναι απόκοσμα θλιβερή, είναι όμως όλα τα συνθετικά στοιχεία τόσο άψογα, που το δακρύβρεχτο (κυριολεκτικά) γίνεται αποδεκτό έως απαραίτητο.

The Twelfth Imam

The Twelfth Imam - Joel C. Rosenberg "Τι λές τώρα ????"
Πάντως οφείλω να ομολογήσω ο συγγραφέας γράφει καλά.
Όμως και πάλι, τώρα που το σκέφτομαι.... "τι λές τώρα ????".....
Behind the Beautiful Forevers - Katherine Boo Ένα documentary της ζωής και της κοινωνικής κατάστασης του λαού στις παραγκουπόλεις της Ινδίας.
Πολύ ζωντανή περιγραφή (που φαίνεται ότι έχει προκύψει από πολύ ψάξιμο) των απίστευτων συνθηκών ζωής ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.
Η μεγάλη επιτυχία της Boo είναι ότι τελικά μπαίνεις μέσα στην παραγκουπολη μέσα από τα μάτια και τη λογική των χαρακτήρων του έργου, χωρίς συναισθηματικούς εκβιασμούς και ευκολίες. Αντιμετωπίζεις μια ακραία κατάσταση μέσα από τη "λογική" του κατεστημένου που αναγκαστικά έχουν αποδεχτεί εκατομμύρια άνθρωποι.
Στη διάρκεια της ιστορίας, συναντάς ολοζώντανους, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης, βασικούς αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες σημερινών Ινδών, τις αξίες, τις επιδιώξεις, τις μεθοδεύσεις και γενικά τις νοοτροπίες τους.
Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.
Extremely Loud and Incredibly Close - Jonathan Safran Foer Πάρα πολύ ενδιαφέρον, πάρα πολύ καλογραμμένο, πάρα πολύ ζωντανοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες.
Απολαυστικό από όλες τις απόψεις.
Night - Marion Wiesel, Elie Wiesel Πάρα πολύ σημαντική βιογραφία με γραφή άψογη σαν ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα.
Εξαιρετική αναπαράσταση της περιόδου και των συναισθημάτων - αισθημάτων που δημιουργούσε, χωρίς να καταφεύγει σε τίποτα υπερβολικό.
Code to Zero - Ken Follett Το συγγραφέα τον αγαπώ.
Το συγκεκριμένο έργο όμως ήταν απόλυτα άνευ σημασίας.
The Bat - Jo Nesbø Από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, ήταν Ο.Κ. χωρίς να με εκπλήξει ούτε δυσάρεστα, ούτε όμως ευχάριστα σε κάποιο τομέα.
Looking for Alaska - John Green Άχρωμο άγευστο και άοσμο.
Περίμενα περισσότερα από το συγγραφές του The Fault in Our Stars, που μου άρεσε πολύ.
The Maze Runner - James Dashner Μάπα!
Πλοκή απόλυτα αναμενόμενη, με μόνο ενδιαφέρον στοιχείο το εύρημα του κεντρικού θέματος, το οποίο όμως κρατά το ενδιαφέρον μόνο για λίγο στην αρχή.
Η γραφή είναι μέτρια διεκπεραιωτική, οι χαρακτήρες αναμενόμενοι και επίπεδοι.
Τίποτα...